Reference
Islam: En Udfordring til Religion
af G. A. Parwez
Adobe PDF-version
Printversion
 
Konklusion
 
 
 
 
Før vi konkluderer vor afhandling, vil det ikke være malplaceret – håber vi – i korthed at rekapitulere, hvad vi har diskuteret med hensyn til religion, dens kilde, dens forskellige aspekter og dens betydning for menneskeheden – individuelt såvel som for samfundet som helhed – i modsætning til islam som en dīn.

 

1. Religion og dīn

En grundig gennemlæsning af de foregående kapitler må have kastet lys over den fundamentale misforståelse, som det er, at betragte islam som én ud af mange forskellige religioner, der har været fremherskende i verden fra tid til anden, og over det urimelige i at vurdere dīn på dette grundlag. Det er ligeledes vildledende at forsøge at forstå meningen med islam og dens indvirkning på samfundet ud fra det synspunkt, at islam er en religion i gængs forstand.

Religion som sådan er intet andet end en form for privat forhold mellem mennesket og dets skaber. Vi vil ikke her opholde os ved dette forholds beskaffenhed, der er blevet indgående beskrevet i bøger som William James' Religiøse erfaringer. Hvorom alting er, og af hvilken beskaffenhed sådan en erfaring end måtte være, er det utvivlsomt en erfaring af individuel og rent subjektiv karakter uden nogen som helst relation til verdslige anliggender, der ej heller kan overføres fra én person til en anden. Dette private forhold mellem mennesket og dets skaber er primært baseret på frelsebegrebet. Frelse er fælles for alle religioner, selv for buddhismen, der ikke anerkender Guds eksistens. Frelsebegrebet opstod i forbindelse med troen på, at menneskets ophold på jorden var trælbunden. At udfri sig fra denne trældom blev hovedformålet med livet.

Islam er derimod hverken sådan et forhold mellem mennesket og Gud, ej heller er den karakteriseret ved et individs erfaring af en subjektiv natur; men den er primært en 'livs-kodeks', der regulerer individets såvel som kollektivets anliggender. For det andet betragter islam ikke menneskets liv på jorden som en trældomsperiode, hvorfor frelsebegrebet ikke opstår. Da islam tildeler mennesket en meget høj position i universet, forventer islam, at mennesket tager livets udfordringer op for at arbejde sammen med naturens kræfter for at udvikle sit eget selv og det udvidede fællesskab, menneskeheden. Misforståelsen i at betragte islam som en religion udspringer af det faktum, at absolut 'tro' på Gud er af fundamental vigtighed for islam som den – før som nu – er det mere eller mindre i alle religioner; men det er ikke kun 'troen' på Gud, der skal tjene som kriterium for, hvorledes vi betragter hinanden. Det virkelige spørgsmål, vi burde beskæftige os med, er: "Hvad er det for et gudsbegreb, der antages at være den fælles faktor?"

 

2. Gudsbegrebet

Islam har for sit vedkommende præsenteret et gudsbegreb fuldstændig i strid med de forskellige verdensreligioners. Sammen med imān på Gud ligger islams særkende i troen på, at Gud ikke kun har skabt universet, men også har fastlagt nogle love, der regulerer funktionen og rækkevidden af de forskellige objekter i universet. Loven om 'årsag og virkning' og om 'naturens forbundethed' er bl.a. af grundlæggende vigtighed. De vedrører universets eksterne natur. Gud har desuden foreskrevet bestemte love, der regulerer menneskenes liv og adfærd.

Viden om de guddommelige love der angår det ydre univers, er afledt af omhyggelig observation af naturen og af videnskabelige eksperimenter og opdagelser. Dette er dog ikke tilfældet for de love, der regulerer menneskenes liv og adfærd, som er blevet meddelt gennem åbenbaring til rusul og videregivet af dem som Guds sendebud til menneskeheden. Det er også derved, at islam som dīn adskiller sig fra den materialistiske livsopfattelse, der ikke anerkender eksistensen af guddommelig vejledning gennem åbenbaring.

Islam hævder, at sådanne guddommelige love fra tid til anden er blevet meddelt til alle verdens folkeslag. Guds sendebud, rusul, modtog dem gennem åbenbaring og videregav dem til deres folk. Efter en Rasūl's bortgang skete der imidlertid det, at hans tilhængere – først og fremmest deres ledere – forvanskede lovene ved at fjerne og slette, hvad de fandt skadeligt for deres egne interesser, og ved at tilføje andet, med det resultat, at ikke en eneste af verdens religioner kan fremvise den originale guddommelige åbenbaring, der ikke er blevet forvansket i tidens løb. Disse guddommelige love er imidlertid blevet omhyggelige bevaret i deres oprindelige form og fulde omfang, bogstav for bogstav og ord for ord, i Koranen, der er den sidste og endelige af en serie åbenbarede skrifter fra Gud, som den blev åbenbaret til den sidste af alle rusul. Så længe som disse love forbliver i deres originale form og oprindelige pragt, udgør de, hvad benævnes som dīn; men dersom de ændres og forvanskes, vil de falde fra deres høje piedestal og blive, hvad er kendt som religion. Af alle verdens religioner, er det derfor alene islam, der fortjener at blive betegnet som en dīn. Det er en kendsgerning, at ingen anden religion hverken hævder eller kan bevise at besidde en åbenbaret bog, som bogstav for bogstav og ord for ord er blevet givet dem af deres Rasūl. Islam fremsætter denne påstand, som er blevet verificeret og fuldt underbygget af upartiske vidnesbyrd af endog ikke-muslimske historikere.

Islam er derfor en lovkodeks åbenbaret af Gud gennem Hans Rasūl Muhammad (må Herrens fred og velsignelser være med ham), til vejledning for menneskeheden og fuldstændig bevaret i Guds Bog, Koranen. Disse love udgør, hvad man kan kalde de varige værdier. Endvidere fremsætter islam eftertrykkeligt og tillidsfuldt den påstand, at hvis livet leves i fuld overensstemmelse med de varige værdier, vil det være fri for al den nød og elendighed, som den hele verden i dag plages af, og som fordømmer menneskeheden til et helvedes liv på trods af vidunderlige og imponerende ressourcer og videnskabelige fremskridt. Livets orden bliver ifølge disse varige værdier benævnt den koranske samfundsorden, eller med andre ord, Den islamiske Stat. Det skal imidlertid præciseres, at ikke enhver samfundsorden oprettet af såkaldte muslimer, nødvendigvis må være Den islamiske Stat som sådan, idet Den islamiske Stat udelukkende er benævnelsen for en stat, der er baseret på og i fuld overensstemmelse med de varige værdier. Enhver anden stat, der ikke er oprettet på dette grundlag, er uislamisk, selv om den måtte være blevet oprettet af muslimerne selv. En islamisk stat er således et organ for håndhævelse af koranske påbud og love oprettet i lyset af de principper, der er formuleret deri.

 

3. Uforanderlighed og forandring

Det skal imidlertid ikke misforstås derhen, at disse love er rigide og snæversynede, at de ikke giver spillerum til fremskridt, og at de er ude af stand til at imødekomme de krav, som en progressiv verdens altid forandrede vilkår og omstændigheder stiller. Faktisk er Den islamiske Stat autoriseret til – efter indbyrdes rådslagning – at lovgive inden for rammerne af de varige værdier, for at imødekomme tidens krav. Den lovsamling, der derved kundgøres, må ændres og tilpasses til en given tids omstændigheder – med denne vigtige klausul, at den under ingen omstændigheder må kollidere med rammen for de varige værdier. Set fra denne synsvinkel kan Den islamiske Stat betragtes som et 'kontrolleret demokrati', som er tydeligt forskelligt fra det demokrati-koncept, der er almindeligt i Vesten, idet folket eller dets repræsentanter i et vestligt demokrati nyder en uindskrænket magt til at lovgive.

 

4. Menneskets personlighed

En anden grundlæggende forskel mellem den materialistiske livsanskuelse og islam er, at medens menneskets liv i den første er begrænset af og til menneskets fysiske eksistens i denne verden og slutter ved døden, så kan den menneskelige krop i den anden udvikle sig og blomstre for til slut at opløses i henhold til de fysiske love. Der er dog noget mere i mennesket end dets krop, nemlig dets 'selv' eller 'personlighed', der hverken er fysisk eller underlagt fysiske love som sådan. Det bliver givet til ethvert menneskebarn i lige mål ved fødselen, men kun i uudviklet form. Målet for enhver menneskelig anstrengelse er at udvikle selvet til sin fulde modenhed og give det en perfekt og harmonisk form. Enhver af selvets handlinger udført i overensstemmelse med de varige værdier bidrager til selvets udvikling, og hvad end det gør i modstrid med disse værdier, vil forhale denne proces og svække selvet. Det skal bemærkes, at en handling også inkluderer tanke og hensigt. Det selv eller den personlighed, der således er udviklet, kan nemt modstå dødens chok og overleve desintegrationen og opløsningen af den fysiske krop. Det vil vedblive med at udvikle sig og gennemgå flere udviklingstrin, som vi kan kalde 'det Hinsidige' eller 'livet efter døden'. Tanken om, at ikke kun menneskets konkrete handlinger, men også dets tanker og hensigter indvirker på selvet, er, hvad man kalder 'Loven om Gengæld'; en lov, der er lige så ubønhørlig og uforanderlig som naturens love.

Fra det foregående må det fremgå tydeligt, at enhver, der tror på selvet eller personligheden, ikke har behov for politiovervågning eller påbud fra en domstol for at blive overbevist om at handle i fuld samklang med de varige værdier og at leve et liv i overensstemmelse med de principper, der udspringer heraf. Et sådant menneske handler uopfordret og efter eget valg i overensstemmelse med disse principper, og undgår omhyggeligt andre modstridende strømninger. Fuldt bevidst som mennesket er om, at en sådan kurs bidrager til dets eget ve og vel, vil det villigt og brændende ønske at følge den. Det er derfor udelukkende sådanne mennesker, der oprigtigt tror på den koranske samfundsordens effektivitet og velfærd, der kan oprette en sådan livsorden, og det er dem, der er betroet opgaven at forme samfundet i overensstemmelse med denne orden.

Der er ofte i de foregående kapitler blevet refereret til de varige værdier. Her skal nogle af de grundlæggende nævnes igen for at demonstrere, hvorledes individer, der lever i samklang med dem, kan forskønne ikke kun deres egen karakter, men også andres; hvorledes et samfund, hvor disse værdier er de dominerende, kan blomstre og fyldes med fred; hvorledes et sådant samfund vil være besjælet af gode ønsker for andre individer og samfund, som det kommer i kontakt med; og hvorledes en æra af fred og fremskridt vil indledes, når disse værdier bliver universelt anerkendt og efterlevet – selveste Janna på jorden. At indlede en sådan æra er islams endelige mål.

 

5. De varige værdier

Lad os nu nævne nogle af de mere fundamentale varige værdier:

  1. Respekt for menneskeheden generelt. Den kendsgerning, at hvert menneskebarn ved fødselen ligeligt begaves med et selv eller en personlighed, berettiger ethvert individ i egenskab af en menneskelig eksistens til lige anseelse og respekt. Der burde derfor ikke tillades nogen som helst skelnen på grund af fødsel, familie, stamme, race eller samfund, nationalitet, tro eller køn, for, som Koranen siger:

    Vi har visselig hædret (hvert eneste af) Adams børn. (17:70)

  2. Kriterium for en høj social position i samfundet. Hvert eneste menneskes indre værd er det samme; men kriteriet for at bestemme hvert individs relative position og status er baseret på hans karakteregenskaber og personlige meritter:

    For alle er der en rang i overensstemmelse med deres gerninger. (46:19)

    og det underliggende princip er:

    Den mest ærede for Allah er den mest retsindige af jer. (49:13)
  3. Menneskehedens enhed. Alle mennesker er ifølge Koranen medlem af ét broderskab og grene på det samme træ:

    Menneskeheden udgør et eneste fællesskab. (2:213)

    At opdele menneskeheden efter race eller i forskellige samfund og nationer ved at trække linjer over kloden, er i modstrid med selve tanken om menneskeheden som én eneste enhed, og er i modstrid med naturens hensigter og formål. Der er kun et kriterium for opdeling, og ikke andre: At de, der tror på de varige værdier er medlem af ét fællesskab, og de, der er ligeglade med dem og lever deres liv i modstrid med dem, hører til et andet fællesskab, som Koranen siger:

    Det er Ham, der har skabt jer (som mennesker); men nogle af jer afviser (de varige værdier), andre tror (på dem). (64:2)

  4. Menneskets personlighed indbefatter ansvar. Det betyder, at ethvert menneske vil blive holdt ansvarlig for sine egne handlinger – belønning såvel som straf kan ingen anden dele eller påtage sig:

    Den, der synder, gør det imod sig selv. (4:111)

    og ingen anden skal stå til ansvar for den: Ingen, der bærer en byrde, kan bære en andens byrde. (53:38)

    Dette gør det tydeligt, at begreber som 'arvesynd', 'forbøn' eller 'bod' ikke har plads i islam. At enhver er ansvarlig for sine egne handlinger er derfor ifølge Koranen en absolut værdi.
     

  5. Frihed. Ifølge Koranen er hvert menneskeligt individ født frit og skal derfor forblive frit. Frihed betyder, at ingen – hvem det så end måtte være – kan aftvinge et andet menneske lydighed. I et islamisk samfund er det udelukkende Koranens Love, der skal adlydes. Dette er ensbetydende med lydighed imod Gud, for Koranen siger klart:

    Det sømmer sig ikke for nogen, hvem Gud har givet Bogen, (foruden) autoritet og nubuwwa, at sige: "Adlyd mig i stedet for Allah!" (3:79)

    Faktisk er det islamiske samfund garant for, at de koranske love håndhæves, og dette er hovedkriteriet for at skelne mellem den muslimske og den ikke-muslimske tro:

    Enhver, der ikke dømmer i lyset af det, Allah har åbenbaret, er vantro. (5:44)

    Denne bestemmelse gælder i samme grad for alle uanset position. Selv Guds Rasūl blev påbudt at kundgøre:

    "Jeg følger blot, hvad jeg har fået åbenbaret. Hvis jeg ville modsætte mig min Rabb, ville jeg visselig selv frygte straffen på den Store Dag (Dommedag)." (10:15)

    Det skal bemærkes, at det, der i religion kaldes 'tilbedelse', kaldes 'lydighed imod Guds Love' i dīn.
     

  6. Fri vilje – ingen tvang. Ansvaret for et menneskes handling bestemmes af dets egen vilje og hensigt i en sådan grad, at hvis nogen bliver tvunget til at tro noget eller med magt tvinges til at handle på en bestemt måde imod sin vilje, ikke vil blive holdt ansvarlig for en sådan tro eller handling, idet imān er et andet ord for 'overbevisning'. Koranen siger:

    Der må ikke være tvang i spørgsmål vedrørende dīn. (2:256)

    og andetsteds:

    Sig: "Dette er sandheden fra jeres Rabb!" Lad den, der vil, tro – og lad den, der vil, afvise at tro. (18:29)

    Bortset fra fysisk og mental tvang, kan intet, som man pr. tradition samtykker i eller følger uden brug af fornuft og intellekt, betegnes som imān. At acceptere noget pr. tradition er ifølge Koranen de vantros måde:

    Når der siges til dem: "Følg, hvad Allah har åbenbaret!" siger de: "Nej! Vi følger vore forfædres skikke." Hvad nu, hvis deres forfædre manglede både indsigt og vejledning? (2:170)

    De troende er derimod:

    Dem der, når Rabb'ens åbenbaringer præsenteres for dem, ikke bliver døve og blinde derved. (25:73)

  7. Tolerance. Islam tolererer ikke kun anderledes-troende, men giver dem også alle menneskerettigheder og påtager sig højtideligt at beskytte deres bedesteder:

    Hvis Allah ikke holdt nogle (mennesker) i skak ved hjælp af andre, ville både klostre, kirker, synagoger og moskéer, hvori Allahs navn ihukommes uafladeligt, være blevet ødelagt. Allah hjælper visselig dem, der virker for Hans sag. (22:40)

  8. Retfærdighed. Retfærdighed er en af de fundamentale varige værdier (16:90), og ingen forskelsbehandling tillades, om det drejer sig om ven eller fjende, for, som Koranen siger:

    Lad ikke andres had til jer lede jer bort fra retfærdigheden. Vær retfærdige; thi retfærdighed er beslægtet med fromhed. (5:9)

    Med hensyn til domstolene, giver Koranen nogle tydelige retningslinjer:

    1. Forveksl ikke sandhed med løgn. (2:42)
    2. Dæk ikke forsætligt over sandheden. (2:42)
    3. Skjul ikke et vidnesbyrd. (2:283)
    4. Begå ikke mened. (4:135)
    5. Forsvar ikke den svigefulde. (4:105)
    6. Forsvar ikke den skyldige. (28:17)
    7. Vær standhaftige og retsindige som vidner for Allah – selv om det skulle være til skade for jer selv, for jeres forældre eller jeres slægt, eller for rig eller fattig, for Allah er bedre til at varetage deres interesser. Følg ikke jeres egne begær på bekostning af retfærdigheden. Hvis I fraviger eller omgår sandheden, er Allah visselig vel bekendt med alt, hvad I gør. (4:135)

    Forbrydelser er ifølge Koranen ikke kun sådanne, der rent faktisk og fysisk begås; selv tanken om at bryde de varige værdier er en forbrydelse. Sådanne forbrydelser falder uden tvivl uden for rettens jurisdiktion. Ikke desto mindre er det forbrydelser i henhold til den guddommelige Lov om Gengæld, og har indflydelse på forbrydernes personlighed, som Koranen siger:

    Allah ved, hvad menneskene skjuler i deres inderste og bag bevidst forstillede blikke. (40:19)

  9. Underhold. Ifølge Koranen påhviler det det islamiske samfund at sørge for ethvert af dets medlemmers basale fornødenheder og at træffe forholdsregler, der sikrer udvikling af deres menneskelige evner. Derefter bør den udvide mulighederne til også at gælde andre mennesker og således gøre Rubūbiyya-ordenen universel. Et samfund, der ikke lever op til dette ansvar fortjener ikke at blive kaldt islamisk, idet et islamisk samfund, der er oprettet i Guds navn har pligt til at erklære:

    Vi underholder både jer og jeres børn. (6:151)

    Det er ganske tydeligt, at intet samfund kan påtage sig dette ansvar medmindre det har alle produktionsmidler under sin kontrol og har de nødvendige ressourcer til rådighed. Det er udelukkende af denne grund, at produktionsmidler ikke kan ejes privat i islam; ej heller kan produktionen af sådanne midler eller rigdomme udgøre en privat kapital (9:34-35). Af samme grund udtrykkes det princip, som væksten og udviklingen af den menneskelige personlighed er underlagt, således: At et individ bør arbejde hårdt og tjene og producere så meget som muligt, beholde, hvad der er nødvendigt for sit eget underhold og for dem, som han personligt er ansvarlig for, og at give resten for at sikre andre i nød et nødvendigt underhold, som Koranen foreskriver:

    De spørger, hvad de skal give (til gavn for andre). Sig: "Jeres overflod!" (2:219)

    og deres holdning til dette skulle være således, at de erklærer:

    "Vi ønsker hverken belønning eller tak fra jer." (76:9)

  10. Køn. Ærbarhed er ifølge Koranen en af de varige værdier, og et brud på denne er en alvorlig forseelse (24:2). Ærbarhedskravet er pålagt kvinder og mænd (24:30-31), og ægteskab anses som middel til at leve et liv i fællesskab og gensidig samvirke, hvor begge parter står på samme niveau og bør behandles ens, idet Koranen ikke skelner mellem mand og kvinde på grund af køn. Begge er mennesker, lig hinanden og lige i alle henseender:

    Det er Ham, der har skabt (menneskeheden) ud af en enkelt livscelle. (6:98)

  11. Æstetisk sans. Der er en grundlæggende forskel mellem et dyr og et menneske: Medens et dyrs behov er begrænset til tilfredsstillelse af fysiske fornødenheder, går menneskets behov længere end som så. Mennesket er også udstyret med en æstetisk sans, en forkærlighed og smag for at værdsætte skønhed. Koranen respekterer menneskets tilbøjelighed til de skønne kunster og opfatter den som et nødvendigt element for personlighedens vækst og udvikling:

    Sig: "Hvem kan forbyde det smukke og gavnlige, Allah har skabt for Sine tjenere?" (7:32)

    Koranen tilskynder derfor til, at smukke ting inden for de forskellige kunstarter værdsættes, ligesom alt andet skabt, med den eneste klausul, at de grænser, Koranen fastlægger, ikke overskrides.
     

  12. Naturens kræfter. Man kan i Koranen støde på flere vers som dette:

    Og Han har underlagt jer alt, hvad der er i himlene og på jorden som en gave fra Ham. (45:13)

    Det er derfor islam opfordrer os til at underlægge os og tæmme naturens kræfter med det ene formål at bruge dem i overensstemmelse med de varige værdier til gavn for hele menneskeheden – aldrig til destruktive formål. Det grundlæggende princip herfor er:

    Kun det vil bestå, der gavner (hele) menneskeheden. (13:17)

Vi har ovenfor nævnt nogle af de grundlæggende værdier, der giver menneskets aktiviteter deres fundamentale betydning, og som ikke kun bør overholdes omhyggeligt, men også beskyttes imod brud og misligholdelse af det islamiske samfund.

Koranen ignorerer ikke, men lægger tværtimod stor vægt på tilfredsstillelse af menneskets fysiske behov, velvære og bekvemmelighed – under iagttagelse af de varige værdier, naturligvis. Hvis menneskets fysiske og andre behov tilfredsstilles i harmoni og i overensstemmelse med de varige værdier, vil der ikke opstå vanskeligheder som sådan. Hvis der eksisterer et bånd eller opstår en konflikt mellem behov og værdier, giver islam – det siger sig selv – fortrinsret til opretholdelse af de varige værdier, idet de udgør kernen i menneskets karakter. Denne levevis bidrager i høj grad til selvets udvikling og trivsel. Den materialistiske livsopfattelse drejer sig udelukkende om at tilfredsstille fysiske behov i luksus og overflod uden at de varige værdier spiller den mindste rolle. Denne holdning er uforenelig med islam. Langt fra at bifalde det, vil islam under ingen omstændigheder så meget som gå på kompromis med den materialistiske livsanskuelse. En overbevisning, der foragter denne verdens goder og glæder og overser de fysiske behov, er ligeledes uacceptabel for islam.

 

6. Sammenligning

Et sammenlignende studie af religion eller madhhab og dīn kan hjælpe os til at forstå de vitale og fundamentale karakteristika for hver af dem og forskellene imellem dem:

  1. Madhhab er en form for subjektiv erfaring og beskæftiger sig udelukkende med det såkaldte private forhold mellem Gud og mennesket.

    Dīn
    er en objektiv virkelighed, et livssyn og en kollektiv levevis.
     
  2. Enhver tilhænger af madhhab er tilfreds med at have etableret kontakt med Den Almægtige, og hvert enkelt individs mål er hans egen frelse.

    Målet for dīn er hele menneskehedens velfærd og fremskridt, og et samfunds karakter og konstitution indikerer, hvorvidt det er baseret på den guddommelige lov eller ej.
     
  3. Madhhab opstiller intet objektivt kriterium for at afgøre, hvorvidt vore handlinger fører til de ønskede resultater eller ej.

    I et samfund styret af dīn er udvikling af et kollektivt og harmonisk liv en indikator for, om et folk følger den rette kurs eller ej.
     
  4. Madhhab er fjendtligsindet over for videnskabelig forskning og er imod fornuft, således at den kan blomstre uforstyrret ved hjælp af blind tro.

    Dīn
    hjælper udviklingen af fornuft og viden, tillader fuld frihed til at acceptere eller forkaste på basis af fornuft og argumenter, og den opmuntrer forskning og opdagelse af alle naturfænomener for at oplyse menneskets vej og dets fremskridt i lyset af de varige værdier.
     
  5. Madhhab følger og fremmer menneskenes påvirkelighed og fordomme.

    Dīn
    søger at lede menneskene til en livsvej, der er i harmoni med livets virkelighed.
     
  6. I hver tidsalder har madhhab opsat nye afguder og komplicerede, meningsløse ritualer for at lede folks opmærksomhed bort fra livets virkelige problemer.

    Dīn
    er derimod rationel og radikal: Den bryder med alle nye som gamle idoler, og dens principper er ikke omskiftelige.
     
  7. Madhhab fremkalder en konstant angst i menneskene og søger at skræmme dem til konformitet,

    medens dīn derimod behandler frygt som en form for flerguderi og søger at opmuntre menneskene til at turde stole på sig selv.
     
  8. Madhhab tilskynder menneskene til at bøje sig for autoritative og prestigefyldte personer eller institutioner, religiøse såvel som sekulære.

    Dīn
    ansporer mennesket til at vandre omkring med løftet hoved for at opnå selvværd.
     
  9. Madhhab tilskynder mennesket til at flygte fra livets besværligheder,

    medens dīn tilskynder mennesket til at stå ansigt til ansigt med livets virkelighed, ærligt og redeligt, koste hvad det vil.
     
  10. Madhhab behandler den fysiske verden med foragt og opfordrer mennesket til at give afkald på den. Den lover Paradis udelukkende i det Hinsidige som belønning for forsagelse af den materielle verden.

    Dīn
    pålægger mennesket at erobre materien og leder det til umålelige højder. Den tilskynder mennesket til at søge trivsel og lykke i denne verden såvel som i det hinsidige liv.
     
  11. Madhhab opmuntrer til at tro på skæbnen, hvilket er tilbøjeligt til at holde mennesket fra at være aktivt og selvudviklende.

    Dīn
    giver mennesket magt til at udfordre skæbnen og giver det energi til et aktivt liv og selvudvikling.
     
  12. Madhhab søger at trøste den svage, den hjælpeløse og den undertrykte med troen på, at deres anliggender ligger under for Guds vilje, og at deres accept og resignation hjælper dem til at vinde Guds hengivenhed. Denne form for lære tenderer det sygelige og opmuntrer de religiøse ledere, der foregiver at fortolke Guds vilje, til at tillade sig at øve misgerninger uden risiko og overbevise troens tilhængere til komplet og tavs underkastelse.

    Dīn
    løfter revoltens banner højt imod alle former for tyranni og udbytning. Den opfordrer de svage og de undertrykte til at følge de guddommelige love for derved at etablere en social orden, hvor alle tyranner og undertrykkere tvinges til at acceptere rettens og retfærdighedens diktat. I denne sociale orden er der ikke plads til diktatorer, kapitalister eller præster. De er dīn's fjender.
     
  13. Madhhab påbyder religiøs meditation i gudsdyrkelsens navn og forårsager derved selvbedrag.

    Dīn
    opfordrer menneskene til at hævde sig og konstant kæmpe for etablering af den guddommelige sociale orden og dens forbedring, når den én gang er etableret. Tilbedelse er i dīn ensbetydende med lydighed imod Guds Love.
     
  14. Madhhab rynker på panden af og håner alle former for kunst og skønhed.

    Dīn
    tager afstand fra dem, der forbyder nydelse af de gode og smukke ting i livet, som Gud har skabt til glæde for mennesket.
     
  15. Madhhab fordømmer alt nyt og erklærer al nyskabelse som syndig.

    Dīn
    påstår, at menneskets behov og krav fortsat forandres i takt med livsbetingelsernes forandring. Selve livet kræver forandring og nyskabelse. Kun Guds Love er uforanderlige.

Det skulle herefter være nemt for os at se den fundamentale forskel mellem dīn og madhhab. Islam betyder at sige 'ja' til livet; medens religions svar er 'nej'!

Således er islam en åben udfordring til religion som sådan.